Παγκόσμια νέα

Η ΣΎΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΈΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΪΤΉΣ MARTINE MOÏSE ΜΟΙΡΆΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΏΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ & ΛΈΕΙ “ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΠΙΣΤΈΨΩ ΌΤΙ Ο ΣΎΖΥΓΌΣ ΜΟΥ ΠΈΘΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΆ ΣΤΑ ΜΆΤΙΑ ΜΟΥ”

“Σας ευχαριστώ όλους όσους με βοηθούν να προσευχηθώ για την επιστροφή μου στη ζωή. Επειδή όλη την ώρα νοσηλεύεστε τη ζωή σας από τον Θεό και τους γιατρούς”, έγραψε.

“Martine Moïse, εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι ο σύζυγός μου έχει πάει έτσι μπροστά στα μάτια μου χωρίς να μου λέει μια τελευταία λέξη, αυτός ο πόνος δεν θα περάσει ποτέ.”

Σε μια δεύτερη ενημέρωση, επανέλαβε τις ευχαριστίες της σε εκείνους στο νοσοκομείο που την βοήθησαν, μεταγλώττιση τους “φύλακες αγγέλους της.”

“Σας ευχαριστώ για την ομάδα των guardian angels που με βοήθησαν μέσα από αυτόν τον τρομερό χρόνο”, έγραψε. “Με την απαλή πινελιά, την καλοσύνη και τη φροντίδα σας, ήμουν σε θέση να κρατήσω. Ευχαριστώ! Ευχαριστώ! Ευχαριστώ!”

Μοιράστηκε δύο φωτογραφίες της από το κρεβάτι του Νοσοκομείου, με μία λεζάντα στην Αϊτινή Κρεόλ και μία στα αγγλικά.

Η Moïse μπορούσε να δει να κοιτάζει κάτω στο κρεβάτι, με το δεξί της χέρι καλυμμένο με επιδέσμους.

Έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά Moïse χτύπησε “gutless δολοφόνοι του συζύγου της.”

Η 47χρονη σύζυγος του προέδρου είπε πως “ξαφνικά, οι μισθοφόροι ήρθαν και πέταξαν τον σύζυγό μου με σφαίρες”.

Η πληγωμένη χήρα είπε ότι ο σύζυγός της πυροβολήθηκε “εν ριπή οφθαλμού… χωρίς καν να του δώσει την ευκαιρία να πει μια λέξη”.

Κατηγόρησε τους σκιώδεις εχθρούς ότι οργάνωσαν τη δολοφονία του συζύγου της για να σταματήσουν τη δημοκρατική αλλαγή.

Μιλώντας από το νοσοκομειακό κρεβάτι της στη Φλόριντα, η κ. Moïse είπε: “Ξέρετε ποιος αγωνίζεται ο πρόεδρος.

“Αυτοί οι άνθρωποι προσέλαβαν μισθοφόρους για να σκοτώσουν τον πρόεδρο και την οικογένειά του λόγω των έργων για δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα, παροχή πόσιμου νερού, οργάνωση του δημοψηφίσματος και εκλογές, για την τελική κατάργηση της πολιτικής μετάβασης.”

Στην ηχογράφηση που κυκλοφόρησε στο Twitter, πρόσθεσε: “πρέπει να είσαι ένας διαβόητος εγκληματίας χωρίς κότσια για να δολοφονήσεις έναν πρόεδρο όπως ο Jovenel Moïse με ατιμωρησία χωρίς να του δώσεις την ευκαιρία να μιλήσει.”

Ο Moïse είχε πει για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ήταν θυμωμένες για αυτό που ονόμασε τις προσπάθειές του να καθαρίσει τις κυβερνητικές συμβάσεις και την πολιτική – και είχε προτείνει δημοψήφισμα για να αλλάξει το Σύνταγμα της Αϊτής.

Το δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με τις προεδρικές και νομοθετικές εκλογές, θα μπορούσε να καταργήσει τη θέση του πρωθυπουργού, να αναμορφώσει τον νομοθετικό κλάδο και να ενισχύσει την προεδρία.

Η δολοφονία του Moïse έχει θολώσει αυτά τα σχέδια και οδήγησε σε χάος στην Αϊτή, προκαλώντας αιτήματα για ξένη βοήθεια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αϊτής παρακάλεσαν τον Τζο Μπάιντεν για βοήθεια για τη διασφάλιση της υποδομής της χώρας την παρασκευή.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε την έκκληση της Αϊτής για βοήθεια και αρνήθηκε να στείλει στρατεύματα μετά τη δολοφονία.

Και το Σάββατο, ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες συμμοριών της Αϊτής δήλωσε ότι οι άνδρες του θα βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Moïse, απειλώντας να ρίξουν τη χώρα σε περαιτέρω χάος.

Ο Jimmy Cherizier, πρώην αστυνομικός γνωστός ως Barbecue, ο οποίος ηγείται της λεγόμενης Ομοσπονδίας G9 εννέα συμμοριών, κατηγόρησε τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι συνωμοτούν με την “βρώμικη αστική τάξη” για να “θυσιάσουν” τον Moïse.

“Ήταν μια εθνική και διεθνής συνωμοσία εναντίον του λαού της Αϊτής”, είπε σε ένα βίντεο, ντυμένος με Χακί στρατιωτικές στολές που κάθονταν μπροστά σε μια σημαία της Αϊτής.

“Λέμε σε όλες τις βάσεις να κινητοποιηθούν, να κινητοποιηθούν και να βγουν στους δρόμους για να ρίξει φως στη δολοφονία του προέδρου.”

Οι αξιωματούχοι της Αϊτής δεν έδωσαν κίνητρο για τη δολοφονία ή εξήγησαν πώς οι δολοφόνοι πέρασαν από τις λεπτομέρειες ασφαλείας του Moïse.

Κανένας από τους φρουρούς του Moise δεν τραυματίστηκε στην επίθεση, δήλωσε στο Reuters ο Mathias Pierre, υπουργός εκλογών.

Οι αρχές έχουν περιγράψει ως μονάδα δολοφόνων που αποτελείται από 26 Κολομβιανούς και δύο Αμερικανούς της Αϊτής.

Ένας εξέχων γιατρός της Αϊτής με δεσμούς με τη Νότια Φλόριντα είναι ύποπτος ως ένας από τους ηγέτες του δακτυλίου της ομάδας χτυπήματος, αναφέρει το Miami Herald.

Ο Christian Emmanuel Sanon είναι το τρίτο πρόσωπο της καταγωγής της Αϊτής που συνδέεται με τη Φλόριντα για να συλληφθεί για τη δολοφονία του Moïse.

Δύο από τους υπόπτους – ο James Solages, 35 ετών, και ο Joseph Vincent, 55 ετών – δήλωσαν στις αρχές ότι η δολοφονία ήταν μέρος μιας συνωμοσίας για την εγκατάσταση του Sanon ως προέδρου του Έθνους της Καραϊβικής, ανέφεραν πηγές στο κατάστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

*