ζωή

Η KERING ΑΝΟΊΓΕΙ ΠΌΡΤΕΣ ΟΘΌΝΗΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΈΣ

Το 2015, ο Kering, συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ξεκίνησε το πρόγραμμα Women in Motion για να αναδείξει τις γυναικείες συνεισφορές στον κινηματογράφο. Περισσότερο από μια γιορτή, το πρόγραμμα λειτουργεί για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε ολόκληρο τον κλάδο.

“Ο κινηματογράφος είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να αγγίξετε τους ανθρώπους”, λέει ο επικεφαλής επικοινωνίας και εικόνας της Kering Valerie Duport στο Variety. “Όταν ξεκινήσαμε τις Κάννες, ήταν μια τεράστια ευκαιρία να προωθήσουμε την ορατότητα και να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φανταστική μόχλευση, που είναι ο κινηματογράφος. Νομίζω ότι ως ομάδα πολυτελείας, ένας από τους βασικούς ρόλους μας είναι πραγματικά να δώσουμε ορατότητα στις συνομιλίες που μπορούν να κάνουν την αλλαγή.”

Η πλατφόρμα της Kering για τις γυναίκες στην ταινία είναι μια μεγαλύτερη αντανάκλαση της δέσμευσης της εταιρείας σε αυτές.

Κοιτάζοντας τις προηγούμενες 71 εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, μόνο 82 γυναίκες συνολικά επιλέχθηκαν για βραβεία, σε σύγκριση με πάνω από 1.600 άνδρες. Αντικατοπτρίζει ένα μεγαλύτερο ζήτημα στον κλάδο, σύμφωνα με το γεγονός ότι μόνο δύο γυναίκες έχουν κερδίσει ποτέ το Βραβείο Όσκαρ για σκηνοθέτη στα 93 χρόνια του.

“Δίνει την εντύπωση ότι μια γυναίκα, επειδή είναι γυναίκα, είναι λιγότερο καλλιτέχνης από έναν άνδρα”, λέει ο Duport. “Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό, κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει αυτό. Πρέπει λοιπόν να εξελιχθούμε. Πρέπει να περιμένουμε να δώσουμε μια φωνή σε αυτή τη συζήτηση και νομίζω ότι είναι πραγματικά μια από τις δουλειές μας.”

Δημοφιλή στην ποικιλία
Το Women in Motion προωθεί ασφαλείς, σταθερούς χώρους για τους νεοφερμένους να είναι φιλόδοξοι στον κινηματογράφο και για τους βετεράνους της βιομηχανίας να προβληματιστούν για τη σταδιοδρομία τους. Το πρόγραμμα διοργανώνει τακτικά συνομιλίες, πολλές από τις οποίες λαμβάνουν χώρα στο fest, που διαθέτουν ηγέτες ψυχαγωγίας, όπως η Jodie Foster, η Geena Davis, η Salma Hayek-Pinault και η Emilia Clarke. Παρουσιάζει επίσης ετήσια βραβεία, ένα από τα οποία αναγνωρίζει τη σταδιοδρομία και τη δέσμευση κορυφαίων γυναικών στον κινηματογράφο, όπως η Jane Fonda, η Susan Sarandon και η Patty Jenkins.

Ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο ισότιμη βιομηχανία απαιτεί επίσης την καλλιέργεια νέων ταλέντων, όπως κάνει η Women in Motion με το βραβείο Young Talent. Το βραβείο δίνεται σε μια πολλά υποσχόμενη γυναίκα σκηνοθέτη, η οποία επιλέγεται από τον προηγούμενο νικητή του βραβείου και περιλαμβάνει ένα βραβείο €50.000 ($59.000).

“Νομίζω ότι αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι να δώσουμε τη σωστή προβολή στις γυναίκες, όπως κάνουμε με το Βραβείο Νέων Ταλέντων”, λέει ο Duport. “Όταν δίνετε ορατότητα σε μια συζήτηση, όταν δίνετε βιωσιμότητα σε έναν νέο σκηνοθέτη, ανοίγετε την πόρτα σε μια νέα [ευκαιρία].”

Παρά την ακύρωση των Καννών το 2020, το φεστιβάλ και ο Kering προχώρησαν με τη χορήγηση της Maura Delpero με το βραβείο Young Talent. Ο Ιταλός σκηνοθέτης έκανε το ντεμπούτο του” Maternal”, της πρώτης πλήρους μήκους ταινίας μυθοπλασίας για ένα καταφύγιο της Αργεντινής για έφηβες μητέρες που διευθύνονται από μοναχές.

Το Βραβείο Νέων Ταλέντων 2021 πρόκειται να δοθεί στον Αυστραλό σκηνοθέτη Shannon Murphy, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του μεγάλου μήκους το 2019 με το “Babyteeth.”

“Μου έδωσε λίγο περισσότερη αίσθηση ειρήνης, “εντάξει έχω χρόνο”, λέει ο Delpero για τη νίκη. “Είμαι χαρούμενος που τα βραβεία υπάρχουν επειδή κάνουν τους ανθρώπους να μιλάνε για το ότι υπάρχουν μειονότητες στον κινηματογράφο και όχι μόνο οι γυναίκες.”

Όταν ο Delpero σκέφτεται τι σημαίνει να είναι αποδέκτης βραβείων, περιγράφει τέτοιους κινηματογραφιστές ως θαρραλέους, άγρυπνους και αποφασισμένους. Γνωρίζει ότι αυτό το είδος αναγνώρισης είναι σημαντικό επειδή χρησιμεύει ως καταλύτης για τους ανθρώπους να μιλάνε για το μεγαλύτερο ζήτημα ανισότητας στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

“Ο κινηματογράφος αντικατοπτρίζει τον κόσμο αλλά δημιουργεί και τον κόσμο γιατί αυτό που βλέπουμε στον κινηματογράφο μπορεί να επηρεάσει την κοινωνία”, λέει ο Delpero. “Μέχρι τώρα, ο κινηματογράφος δεν αντανακλούσε τα όρια του κόσμου. … Έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε να το λύσουμε.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

*