Παγκόσμια νέα

Ο Τζορτζ Μπους επικρίνει την απόσυρση του Αφγανιστάν, τους φόβους για τις γυναίκες

Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέκρινε την Τετάρτη την απόσυρση αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν — λέγοντας ότι φοβάται ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια στη χώρα θα “υποστούν ανείπωτη βλάβη” στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο Γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Welle αν η απόσυρση είναι λάθος, ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απάντησε: “ξέρετε, νομίζω ότι είναι, ναι, γιατί πιστεύω ότι οι συνέπειες θα είναι απίστευτα κακές.”

Μετά τις επιθέσεις 9/11 στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπους, η Ουάσινγκτον έδωσε στον ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ ένα τελεσίγραφο για να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και να διαλύσει στρατόπεδα μαχητικής εκπαίδευσης — ή να προετοιμαστεί να επιτεθεί.

Όμως, καθώς η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ — που τέθηκε σε κίνηση νωρίτερα φέτος από τον Πρόεδρο Μπάιντεν — πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, Οι Μαχητές των Ταλιμπάν αναλαμβάνουν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας.

“Είναι απίστευτο πώς αυτή η κοινωνία άλλαξε από τη βιαιότητα των Ταλιμπάν και ξαφνικά — δυστυχώς — φοβάμαι ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν θα υποστούν ανείπωτη βλάβη”, δήλωσε ο Μπους στη δημοσίευση.

Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, οι γυναίκες περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια τους και τα κορίτσια δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση στη χώρα που είχε υποστεί βία.

Παρά τις διαμαρτυρίες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι Ταλιμπάν επέβαλαν την ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου της Σαρία, αν και δεν υπήρξε μαζική βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών.

“Είμαι λυπημένος. Η Laura (Bush) και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο με τις αφγανικές γυναίκες και φοβούνται. Και σκέφτομαι όλους τους διερμηνείς και τους ανθρώπους που βοήθησαν όχι μόνο τα αμερικανικά στρατεύματα αλλά και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και φαίνεται ότι θα μείνουν πίσω για να σφαγούν από αυτούς τους πολύ βίαιους ανθρώπους”, δήλωσε ο Μπους στο κατάστημα.

Στη συνέντευξη της DW, η οποία σηματοδότησε την τελική επίσημη επίσκεψη της εξερχόμενης Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις ΗΠΑ, ο Μπους επέμεινε επίσης ότι η Μέρκελ υποστήριξε εν μέρει την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν “επειδή είδε την πρόοδο που θα μπορούσε να σημειωθεί για νεαρά κορίτσια και γυναίκες στο Αφγανιστάν.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

*